1971 sköt det forna Sovjetunionen upp sin första rymdstation, Saljut 1, som höll sig i omloppsbana i 175 dagar. Sedan dess har kapplöpningen inom rymdsektorn ökat obevekligt. Enligt National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) är däremot cirka 80% av havsbottnen inte kartlagd eller utforskad. Dessutom har man vid flera övervakningsundersökningar hittat mineraler som är viktiga för dagens teknik, och Kina arbetar för fullt med att ta fram dem.
Kort sagt
Kina har påbörjat byggandet av ett undervattenslaboratorium på 2.000 meters djup i Sydkinesiska sjön. Projektet som utvecklats i de djupa vattnen utanför Guangzhous kust beskrivs som en ”undervattensrymdstation”, där sex forskare kommer att stanna i mer än en månad för att studera det marina ekosystemet, rapporterar ChinaDaily.
Basen under vattnet
Som förklaras i samma media vill forskarna studera ekosystemen i kalla källor, ett naturfenomen som innehåller stora mängder metanhydrat. Denna gas anses vara ett mindre förorenande alternativ till traditionella fossila bränslen, men att utvinna den på stora djup är en komplex risk. Labbet kommer också att försöka utforska mineraler som kobolt, nickel och sällsynta jordartsmetaller, viktiga element för teknik- och energiindustrin.
Farlig utvinning
Fyndigheter på havsbotten, särskilt på extrema djup, kan orsaka irreparabel skada på de marina ekosystemen. Faktum är att den internationella havsbottenmyndigheten inte har fastställt några regler för hur denna verksamhet ska bedrivas, även om studier fortfarande pågår. ISA håller för närvarande möten om regleringen av gruvdrift på havsbotten, medan miljöorganisationer kräver att skyddet av haven ska gå före kommersiella intressen.
Finns det plats för alla?
Enligt Global Times är forskningscentret öppet för internationellt samarbete och ligger i linje med FN:s årtionde för återställande av ekosystem. Initiativet kommer dock att förvärra tvisterna i Sydkinesiska sjön. Detta eftersom den asiatiska jätten har hävdat suveränitet över stora delar av området, vilket har lett till spänningar med grannländer som också vill exploatera resurserna. Enligt El Confidencial har dessutom kritiker till den kinesiska regeringen varnat för risken med denna ubåtsbas, som skulle kunna tjäna som rättfärdigande för en större kinesisk militär närvaro.
Undervattenslaboratoriet
Enligt El Confidencial kommer stationen att vara ansluten till ett fiberoptiskt nätverk på havsbotten och klara av tryck som är 200 gånger högre än havsnivån. Forskarna kommer att tillbringa mellan en månad och 45 dagar under vattnet, utan naturligt ljus. Basen kommer dessutom att utrustas med avancerade ubåtar, ytfartyg och utrustning för fyrdimensionell övervakning av området. Dessutom kommer den inledande fasen att fokusera på att bygga de tryckbeständiga strukturerna och simuleringssystemen.
Överlägsen AI och autonoma fordon
Stationen, som beskrivs av SCMP, kommer att göra det möjligt för forskare att genomföra realtidsexperiment under extrema förhållanden, vilket för närvarande inte är möjligt med artificiell intelligens eller autonoma fordon. Som projektledaren Chaolun Li förklarade för Global Times kommer initiativet att bidra till ekologisk och experimentell övervakning på plats, vilket ökar den mänskliga kunskapen i dessa extrema miljöer.